Eén van de deelnemers aan mijn Relaxshop ‘Moeiteloos leven’ stelde recentelijk de vraag ‘hoe kan ik stoppen met denken’? Stoppen met denken kan niet want zolang je in de menselijke ervaring zit, is er leven en is er denken dat beleefd word. Dat is ook simpelweg hoe de Drie Principes het tot stand komen van de menselijke ervaring beschrijven. Het denken waar naar verwezen wordt is het universele denken. Dit denken is een neutrale kracht. Het denken waar we als mens mee kunnen worstelen is het persoonlijke denken wat na het denken komt als we er dus over na gaan denken. En bij dat nadenken komen allerlei oordelen en verwachtingen voorbij waarmee we het denken labelen. Dat persoonlijke denken is als het ware gekleurd. Sydney Banks zei ooit ‘Jouw gedachten zijn als de verfkwast van de kunstenaar; ze creëren een persoonlijk beeld van de realiteit waarin je leeft. Het denken is geen realiteit maar door het denken worden onze realiteiten gecreëerd’.

Al pratend hierover kwam de vergelijking met autorijden naar boven: Je schakelt als het ware met je persoonlijke denken naar een steeds hogere versnelling. Het begint met één gedachte die gekoppeld wordt aan allerlei andere gedachten. Hiermee voorzie je het persoonlijke denken als het ware van steeds meer brandstof, waardoor je opschakelt naar een steeds hogere ‘versnelling’. Inzicht in hoe je als mens leeft en het leven beleeft geeft je de mogelijkheid om weer terug te gaan naar zijn ‘vrij’. In die vrije stand ontkoppel je het persoonlijke denken van het oordeel wat soms bewust, maar ook vaak onbewust, aan de gedachten gelabeld zit. Bij auto’s met een automatische versnelling is die vrije stand gelabeld met de ‘N’ van Neutraal. Elke gedachte IS in de kern ook neutraal. Wij maken er, overigens in alle onschuld, een persoonlijke gedachte van. We oordelen en labelen alles wat we in de vorm zien, horen, proeven, ruiken en/of voelen. Door wat vaker terug te gaan naar de ‘vrije stand’, en hiervoor hoef je alleen maar de koppeling los te laten, kom je tot stilstand.

In zijn ‘vrij’ is er nog steeds denken maar daar hoeft niet mee geworsteld te worden. Je hoeft niet op te schakelen en gas te geven. Ben je bang dat je vanuit de vrije stand niet meer in beweging komt? Vanuit rust en stilte, de vrije stand, schakel je natuurlijkerwijs vanzelf weer op en kom je in beweging. Wellicht wel een andere beweging dan die je in gedachten had toen je nog volop in de hoogste versnelling stond ;-