Stel je wilt ergens van af. Meestal wil je niet van je vrolijkheid af dus laten we als voorbeeld een niet zo fijn gevoel nemen. Je voelt je somber want je bent aan het nadenken hoe je het fysieke contact met je vriendinnen mist. Het is maar afwachten hoe lang dit allemaal gaat duren want niemand weet hoe het verder gaat lopen met de corona maatregelen. Je zit thuis op de bank en wordt volledig in beslag genomen door gedachten over het missen en je voelt je steeds somberder. En nou ja vooruit dan even voor degene die denkt ja maar ik wil toch echt van mijn vrolijkheid af: voor jou geldt tot nu toe hetzelfde: je voelt je vrolijk want je hebt net zo’n leuk gesprek gehad met je vriendin en je zit thuis op de bank en wordt geheel in beslag genomen door gedachten die je steeds vrolijker maken. Dat moet maar eens afgelopen zijn want er zijn serieuze zaken die ook je aandacht vragen

Het zijn maar voorbeelden natuurlijk en je kunt voor jezelf vast nog wel wat andere gevoelens en gedachtenstormen bedenken die je af en toe helemaal in beslag nemen. In beide gevallen zou ik me kunnen voorstellen dat je graag handvaten wilt om van de gevoelens af te komen. Er zijn allerlei methodes te vinden om van je gedachten en bijbehorende gevoelens af te komen. Je kunt ze met ik weet niet hoeveel stappenplannen leren ombuigen, accepteren, leren loslaten, observeren, analyseren etc. Ik heb er persoonlijk heel wat uitgeprobeerd en soms dacht ik dat ik DE methode had gevonden en deed ik precies wat er volgens een bepaalde methode met bijbehorend stappenplan te doen was. Tijdelijk leek het te helpen maar helaas keerde de gevoelens na een bepaalde periode in alle heftigheid terug.

Totdat ik op het spoor kwam van de Drie Principes van Sydney Banks. Een methodeloze methode waarin er geen stappen te volgen zijn en er NIKS te doen is. Wel iets te ZIEN. De Drie Principes beschrijven namelijk op zeer eenvoudige wijze hoe de menselijke ervaring tot stand komt: je leeft en beleeft het denken! Ieder moment weer opnieuw. Je kunt nooit iets anders dan je denken in bewustzijn beleven.

Even terug naar de situatie op de bank. Je zit dus op de bank en voelt je steeds somberder of vrolijker door de gedachten die je volledig in beslag nemen. Als je nu WEET dat je altijd alleen maar je denken kan waarnemen en voor waar aan kan nemen en dan ook ECHT ALTIJD! en dat datzelfde denken het gevoel aanwakkert! Wat zou er dan gebeuren als je even stil valt en bij je positieven komt (en de Engelse vertaling ‘come to your senses’ past beter). Kun je je voorstellen dat zodra je bij je positieven komt je ‘wakker’ wordt en je realiseert dat er in dit moment, nu, terwijl je op de bank zit, niks aan de hand is? Dat jij nu helemaal oké bent. Dat je somberheid het gevolg is van sombere gedachten over een situatie. Je vrolijkheid het gevolg is van vrolijke gedachten over een situatie. Maar dat dat niet is wie of wat jij bent!

En er is dus helemaal niks te doen. Wel te ZIEN. Zien hoe jij in alle ONSCHULD je eigen ervaring creëert met je persoonlijke denken. En te ervaren dat zodra je persoonlijke denken stil valt, je aanwezig bent in het moment, er ruimte is voor alles wat er is zonder iets te hoeven doen. Je voelt je somber? Val stil, herken wat er is en waar het uit bestaat en laat je verrassen door de bijwerkingen. Het zou namelijk zo maar kunnen dat als bijwerking van het ‘inzien’, het herkennen, de somberheid of de vrolijkheid oplost in het grote niets. Daar waar het oorspronkelijk ook vandaan komt.

Door dit steeds meer en meer te gaan ZIEN ontstaat er ruimte voor alles wat er is in het moment en hoef je alleen maar ‘Zo zonder iets te willen er te zijn!’ En vanuit die ruimte wordt het vanzelf helder of er nog iets gedaan wil worden en ook dat is overigens telkens maar één stap in dit moment.