Recentelijk woonde ik een webinar bij waarin iemand vertelde dat ze al jaren worstelde met het feit dat zodra ze in een groep iets moest gaan zeggen/uitleggen ze rood aanloopt en het gevoel krijgt alsof haar hoofd ontploft. Ze vond het zo ontzettend vervelend en ongemakkelijk dat ze al jaren op zoek was naar de oplossing en al van alles had uitgeprobeerd maar niets hielp. Ze vroeg wat ze hieraan kon doen. ‘Niets’ was het antwoord. Gewoon laten zijn wat er blijkbaar is op dat moment in de menselijke ervaring waar je nu eenmaal in zit. Daarover oordelen en er dus weerstand tegen hebben, is waanzin want je zit al in de vorm. Het antwoord dat ze kreeg verwees naar de perfectie van ieder moment. Er is nooit iets mis. Moet ik het dan gewoon accepteren? vroeg ze vervolgens want daar had ze natuurlijk ook al aan ‘gewerkt’ in het verleden. Het antwoord was dat zodra ze in het moment is met alles wat er is, er acceptatie IS. Acceptatie is niet iets wat je doet maar wat je bent zodra je terugvalt in het moment (ook wel Nu genoemd). Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Het deed mij meteen denken aan een bijeenkomst waarin een vrouw vertelde dat ze al haar hele leven worstelde met het ‘feit’ dat ze niet kon voelen. Dit was en werd haar nog steeds heel vaak verweten. Terwijl ze dit verhaal vertelde stonden de tranen in haar ogen en kon iedereen zien hoe dit haar ‘raakte’. Ze zat midden in haar menselijke ervaring inclusief het gevoel waar ze naar op zoek was. Maar aangezien ze voor waar had aangenomen dat ze niet kon voelen, zag ze over het hoofd dat ze altijd al van alles voelde. Ze dacht dat voelen veel groter en ingewikkelder was. En al die tijd was het er al in al zijn eenvoud. Onderdeel van de menselijke ervaring waar ze al haar hele leven midden in zat.

De kracht van inzicht in het paradigma van de Drie Principes ligt in de eenvoud. Er is niks te doen, niks te analyseren, geen stappenplan te bedenken en geen trucjes te onthouden. Je hoeft zelfs niks te weten. Je mag er zijn. Met of zonder verhaal. Ieder moment weer de mogelijkheid voor helderheid. Een soort van wakker worden en zien wat er van nature (al) is en altijd is geweest en altijd zal zijn.

En voor degene die toch op zoek zijn naar oplossingen. Inzicht is zo krachtig dat het maar zo kan zijn dat er van alles op magische wijze oplost šŸ˜‰