Vanmorgen hoorde ik iemand die naar buiten liep heel enthousiast roepen; ‘Het is lente! Dit kan ik echt geen winter meer noemen hoor!’ Al jong leren we dat een jaar een aantal seizoenen heeft waarvan de start- en einddatum op de kalender zijn vastgelegd. Die afspraak is ooit in de 17e eeuw ontstaan om de seizoenen beter met elkaar te kunnen vergelijken. Theoretisch gezien bevinden we ons nu in het seizoen ‘winter’. Praktisch gezien laat de natuur nu al allerlei ‘lente’ verschijnselen zien zoals krokussen en narcissen die bloeien, sneeuwklokjes die al in januari bloeiden, margrieten in het grasveld, struiken en bomen die uitlopen met jonge groene blaadjes, lammetjes die worden geboren, vogels die starten met hun nestbouw, ganzen die noordwaarts trekken etc. De natuur is in de war hoor ik diverse mensen om mij heen roepen en ook op Facebook en in de kranten wordt aandacht besteed aan dit onderwerp.

De grote vraag is echter wie of wat er in de war is. De natuur of de mens? De natuur is en doet ‘gewoon’ wat zij doet. De natuur kent geen tijd, heeft geen kalender, geen seizoenen en over het hoe wat en wanneer van lenteverschijnselen heeft ze geen oordeel of verwachtingen. Zou het dan zo kunnen zijn dat we als mens in de war raken als de dingen niet gaan zoals we hebben bedacht en geleerd. Als een soort van vaststaande feiten leren we allerlei details over de natuur en we verwachten dat de natuur zich hier aan houdt. Zo niet dan zeggen we dat de natuur in de war is?

Op zich trouwens nog een vrij onschuldige vorm van ‘in de war’ raken als het gaat om de seizoenen. (Alhoewel je je kunt afvragen of de klimaatdiscussie daar ook niet ergens aanhaakt?). Laten we ieder voor zich ook eens op andere vlakken kijken waar er verwarring zit. We hebben als mens zoveel geleerd over van alles en nog wat alsof het om vaststaande feiten gaat. En zit daar ook niet ergens het vergelijkingsmechanisme achter? Wat levert vergelijken ons eigenlijk op? Zodra je gaat vergelijken ontstaat er dan niet onmiddellijk een oordeel of een verwachting? Zou er niet enorm veel rust en vrijheid voor mens en natuur zijn, als we stoppen met vergelijken en dus ook met oordelen en verwachten?

Wellicht raak jij nu in de war of komt er bij jou iets anders naar boven na het lezen van dit blog. Ik ben heel benieuwd dus laat het me gerust weten. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek en/of sluit je gewoon een keer aan bij de Relaxshop ‘Moeiteloos leven’.