Na een heerlijke lange wandeling rondom Hengelo landen we spontaan op het terras van paviljoen ‘De Ontmoeting’ in een leuk park vlakbij ons hotel. Nu waren we sowieso al naar Hengelo gegaan om niks meer te ‘moeten’ dus waar kon dat beter dan hier? Er hangt een leuk sfeertje in het park, het zonnetje schijnt uitbundig, de muziek die gedraaid wordt is helemaal naar onze smaak, de bediening is vrolijk en zeer gastvrij, het plaatselijke biertje smaakt naar meer en de bitterballen zijn welverdiend na zo’n lange wandeling.

Het is augustus dus wespentijd. Af en toe vliegt er een wesp rondom ons tafeltje op zoek naar iets eetbaars. We besteden er weinig aandacht aan en laten ze lekker zoeken en rondvliegen. Wel dekken we onze bierglazen af met een bierviltje want het is niet de bedoeling dat ze in ons bier gaan zwemmen. Al snel ontdekken ze dan blijkbaar dat er niets te halen is en vliegen ze ‘vrolijk’ weer verder. Aan de andere tafeltjes gaat het er anders aan toe. Ik zie mensen die met een angstige blik de wesp volgen en gespannen op het puntje van hun stoel zitten. Ik zie af en toe iemand van zijn stoel opspringen, met of zonder gegil, en dan wild om zich heen slaan als de wesp te dichtbij komt. Deze scene herhaalt zich soms een paar keer achter elkaar bij hetzelfde tafeltje. De wesp laat zich blijkbaar op deze manier niet verjagen en blijft terugkomen.

Het deed mij denken aan het gezegde: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Als je de wesp geen aandacht geeft dan blijft hij wellicht nog even rondvliegen maar vertrekt daarna zonder ‘gedoe’. Als je de wesp aandacht geeft en als een probleem ziet, blijft hij terugkomen. Zo is het ook met gedachten en gevoelens. Als je je gedachten of gevoelens als een probleem ziet en ze niet wil en als het ware wegduwt, dan groeien ze en blijven ze terugkeren. Mogen ze er gewoon zijn, dan gaan ze vanzelf weer weg. Gedachten of gevoelens zijn nooit een probleem. Wat het tot een probleem maakt is jouw weerstand tegen je gedachten en gevoelens.

Oftewel: blijf maar lekker uit het wespennest.