Wat was het toch heerlijk warm in ons land de afgelopen zomer. In huis liep de temperatuur ook lekker op en om het daar iets te verkoelen had ik een ventilator neergezet. Heerlijk zo’n koel briesje in huis. Wat mij opviel was dat zo’n ventilator heel plaatselijk verkoeling geeft. In feite doet zo’n apparaat niets anders dan lucht ‘rondpompen’ waardoor het tijdelijk koeler aanvoelt op de plaats waar hij de lucht verplaatst. De temperatuur in de kamer veranderde er echter niets door gaf de thermostaat aan. En zodra je hem uitzette, was het verkoelende effect verdwenen en voelde het meteen weer net zo warm als daarvoor.

Van zichzelf natuurlijk een prima oplossing voor het tijdelijk verplaatsen van de ongewenste warmte. Het deed mij echter denken aan de talrijke tijdelijke ‘oplossingen’ die er zijn om ongewenste gevoelens niet te voelen. Een sigaret opsteken, te veel alcohol nuttigen, te veel eten en vullen in plaats van voeden, overmatig veel tv kijken en wellicht heb jij nog een andere gewoonte ontwikkeld om ongewenste gevoelens te ‘dempen’. Of je gaat de gevoelens onderzoeken en analyseren en laat er allerlei technieken op los. Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen maar fundamenteel gezien lost er niks op.

De Drie Principes beschrijven simpelweg hoe de menselijke ervaring tot stand komt: Je leeft en beleeft het denken! Er is niks te doen, niks te fixen maar wel te zien. En als een soort van bijwerking lossen er dingen op magische wijze op. Langzaam maar zeker krijg je door hoe het persoonlijke denken en het voelen met elkaar verbonden zijn. Dat het bijvoorbeeld niet de situatie is die het gevoel veroorzaakt maar je gedachten over de situatie. Dat gevoelens niet anders dan sensaties in je lijf zijn, die zonder ‘bemoeienis’ vloeiend doorstromen. Dat je je gevoelens bovendien ook niet altijd hoeft te ventileren aangezien ze sowieso van nature komen en gaan zodra er ruimte ontstaat voor nieuwe gedachten.

Een fundamentele aanpak die inzicht geeft in hoe we als mens onze menselijke ervaring in elkaar knutselen. Daardoor ontstaat er ruimte voor frisse nieuwe gedachten en krijg je ook weer zicht op de ruimte vanwaaruit alles ontstaat. Zin om die ruimte voor jezelf te gaan ontdekken? Kom eens naar een Relaxshop ‘De ruimte in’ waarin we op ontspannen wijze met elkaar over dit onderwerp in gesprek gaan.

ps: Oh en is het je ook al eens opgevallen hoe heerlijk stil het ineens is als je de ventilator uitzet? Stel je eens voor dat die stilte altijd beschikbaar zou zijn. Lijkt dat je niet heerlijk?