Een hele stapel gepersonaliseerde stenen. Ingekleurd, beschilderd en hier en daar beschreven met tekst. Misschien vind je het raar en denk je ‘wie gaat er nu stenen beschilderen?’ Misschien denk je ‘ja leuk hoor, maar zo creatief ben ik niet’ of misschien komt er bij jou een hele andere gedachte op. Ieder mens heeft bij het zien van deze foto zijn eigen gedachten. Het schijnt dat we als mens ieder zo’n 60.000 gedachten op een dag hebben. Gedachten die van nature neutraal zijn en komen en gaan. Gedachten die een bepaald gevoel/emotie oproepen wat in principe natuurlijke sensaties zijn die komen en gaan.

Door die gedachten en gevoelens niet alleen waar te nemen, maar ze ook voor waar aan te nemen maken we ze persoonlijk. We pakken ze als het ware vast, nemen ze serieus, waardoor er nog meer gedachten gegenereerd worden (gedachtentrein!). We geven de van oorsprong neutrale gedachten in al onze onschuld daarmee betekenis en kleuren ze als het ware in net als de stenen op de foto. Op zich een vrij onschuldig ‘spel’ waarmee we ons verhaal in duiken. Zodra het echter gaat wringen en schuren willen we weten hoe we daar van af kunnen komen.

Inzicht in hoe onze menselijke ervaring nu eigenlijk tot stand komt, helpt zichtbaar te maken wat onzichtbaar is. Inzicht in hoe we als mens in alle onschuld onze ervaringen creĆ«ren gaat je helpen makkelijker en moeitelozer door het leven te manoeuvreren. Gaat je steeds meer doen inzien hoe je gedachten en gevoelens ieder moment weer opnieuw kunt laten stromen zonder ze persoonlijk te maken. Zonder ze persoonlijk te maken ontstaat er ook geen ‘wringen en schuren’ en is er wat er is. Wat niet wil zeggen dat er nooit iets te doen is. Natuurlijk wel zou ik bijna zeggen! Van nature kom je vanuit helderheid in actie. En die actie heeft een hele andere ‘lading’ of beter gezegd ‘kleur’ refererend aan de gekleurde stenen.

En nog even voor wie denkt niet zo creatief te zijn. We zijn als mens de hele dag onze ervaringen aan het inkleuren. Hoe creatief is dat! šŸ˜‰