Tijdens een gesprek met een aantal lieve dames kwam het onderwerp ‘opruimen’ ter sprake. Een van de dames worstelde hier al een aantal jaren mee. In de jaren dat ze nog buitenshuis werkte was haar huis meer opgeruimd dan nu ze vanuit huis werkte. Vooral haar huisgenoten veroorzaakten de rommel. Ze had al eens een opruimcoach ingehuurd die het hele gezin erbij had betrokken, maar dat had uiteindelijk niet definitief iets opgelost. Recentelijk had ze voor haarzelf de beslissing genomen niets meer op te ruimen voor haar huisgenoten met als gevolg een huis vol met rommel. En daar werd ze niet blij van.

Vanuit het oogpunt van de drie principes bekeken werkt de menselijke ervaring van binnen naar buiten dus kunnen wij als mens altijd en alleen maar onze eigen gedachten waarnemen (en voor waar aannemen!). Met die gedachten creĆ«ren we onze realiteit. In dit geval heeft de dame veel gedachten over de rommel in haar huis en over haar huisgenoten die dit veroorzaken. Het bewustzijn tovert daar bijbehorende gevoelens bij te voorschijn die zij als niet prettig heeft gelabeld. En dat maakt dat ze de rommel als een probleem ervaart en het wellicht ook nog persoonlijk opvat. Wat er feitelijk aan de hand is, is dat er spullen in het huis liggen. Van zichzelf zijn spullen in een huis nooit een probleem. Misschien vind jij bijvoorbeeld de spullen die op de foto staan ook wel ‘rommel’ terwijl iemand anders ze als mooi labelt šŸ˜‰ En , om maar eens een leuke tegenhanger te benoemen, er zijn ook nog mensen die beweren dat een rommelig huis veel gezelliger is dan een opgeruimd huis.

En zo kunnen we nog wel wat varianten op een rommelig huis verzinnen. Wat er in feite aan de hand is, is dat er iets te doen is of niets. Ze ruimt de spullen op, laat ze liggen of laat haar huisgenoten ze opruimen of misschien komt er nog wel iets anders in haar op als het niet meer als probleem wordt gezien. Misschien ruimen haar huisgenoten wel spontaan op als het voor haar geen probleem meer is.

Ik ben benieuwd of hier voor jou ook iets te zien is waardoor het in je hoofd in ieder geval lekker opruimt.