Van de week liep ik hier in de wijk een rondje met mijn hond Ushi. In de verte zag ik een vrouw aan komen lopen met een wat kleiner hondje. Aangezien Ushi het wel leuk vindt om even te snuffelen bij andere honden bleef ze geduldig staan wachten. De vrouw en haar hond liepen echter met een grote boog om ons heen waarbij zij zich meteen verontschuldigde. Ze vertelde dat haar hond onvoorspelbaar was qua gedrag en soms naar andere honden uit kon vallen. Dat wilde ze dus voorkomen. En ja, ze zag bij nader inzien ook wel dat mijn hond geen kwaad in zin had. Maar toch, ze wist nooit wat haar hond deed. Ik hoorde het aan en bevestigde dat Ushi inderdaad meestal geen vlieg kwaad doet en vervolgde mijn weg na haar een prettige dag te hebben toegewenst.

Toen ik verder liep, kwam bij mij opeens de gedachte op dat ik in wezen ook nooit weet welk gedrag mijn hond gaat vertonen. Ze kan er dan wel uitzien alsof ze geen vlieg kwaad doet (en dat laat ze tot nu toe ook altijd zien) maar zeker weten doe ik dat nooit. Ik moest er eigenlijk wel om lachen want het gedrag van Ushi is dus in wezen ook onvoorspelbaar. Dat is echter geen reden voor mij om te gaan voorspellen wat ze eventueel zou kunnen gaan doen en daar bij voorbaat op te anticiperen door iets uit de weg te gaan of iets dergelijks. Mocht er zich een situatie voordoen die niet zo handig is, dan vertrouw ik erop dat ik dan gewoon (natuurlijk) handel en doe wat er op dat moment te doen is. Bovendien weet ik dat Ushi van nature ook weet hoe te handelen zoals bij de kennismaking met de puppy op de foto gebeurde.

Een mooie metafoor voor hoe we als mens dat wat van nature onvoorspelbaar is, proberen te voorspellen. Hoe we bij voorbaat al onze maatregelen nemen en van alles gaan ontwijken terwijl we van nature zijn uitgerust met een hele goede ‘Tomtom’. Oftewel dat we in het moment echt wel weten hoe te handelen mocht dat nodig zijn. We hoeven niks te voorspellen dan wel onvoorspelbaar te verklaren.

En om de woorden van een lieve vriendin maar eens te herhalen: ‘Beleef het leven als het gebeurd. Geen moment eerder en geen seconde langer’. Wat een rust en een ruimte ontstaat er dan om in alle helderheid te zien en te handelen!

Onvoorspelbaar fijn!