Afgelopen week liep ik in het bos te wandelen en hoorde een voor mij bekend geluid. Ik keek omhoog in de richting waar het geluid vandaan kwam en zag een grote formatie ganzen aan komen vliegen die op weg waren naar hun winterbestemming. Aangezien ik op een open vlakte stond, kon ik ze mooi observeren. Ze vlogen in een V-vorm, weliswaar wat rommelig maar wel herkenbaar als V. Op een gegeven moment zag ik er eentje die vooraan vloog uit de V wegvliegen. Even dacht ik ‘wat gaat die doen?’ maar al snel werd duidelijk dat hij zich blijkbaar terug liet zakken om vervolgens ergens aan het einde van de V-vorm weer ‘in te ritsen’. De rest van de groep maakte als vanzelfsprekend ruimte voor hem zodat hij moeiteloos in kon voegen en een ander schoof op naar voren om daar het ‘lege’ plekje op te vullen. Zo vlogen ze in formatie weer verder op weg naar hun plek voor de winter.

In een gesprek dezelfde dag gebruikte ik dit gebeuren als verwijzing naar de universele levensenergie die deze natuurlijke processen ‘regelt’. Soms is het dan even fijn, om het contrast duidelijk te maken, om je voor te stellen dat deze ganzen als de mens zouden denken en voelen? Wat zou er dan bij zo’n actie gedacht, gezegd en gevoeld kunnen worden? Zou er dan eerst overleg moeten plaatsvinden over de datum en het tijdstip van vertrek? Zou zo’n gans wel weten waar zijn grens ligt? en niet over zijn grens gaan door te lang op kop te blijven vliegen? Zouden ze onderling ruzie maken over wie er wanneer en hoe lang op kop moet vliegen? Zouden ze onderling elkaar de tent uitvechten om hun plekje in de V-vorm te bemachtigen en te behouden? Wat nou als zo’n gans zich tussen 2 andere ganzen inwurmt die liever niet hebben dat hij tussen hun in komt vliegen omdat ze beste vriendjes zijn. Zouden ze hem er dan niet tussen laten? Wat als de ene gans een veel hoger tempo wil vliegen als de andere? Of de leider per ongeluk de verkeerde route vliegt en via een omweg gaat? Zou hij dan voor domme gans worden uitgescholden? Maar zo gaat het niet. De ganzenformatie vliegt in een natuurlijke flow en doet wat er in hun opkomt. Aangestuurd door de universele levensenergie. Moeiteloos.

Deze moeiteloosheid kunnen we als mens ook steeds meer en meer ervaren. Nieuwsgierig hoe? Kom eens langs voor een kennismakings-gesprek en/of sluit aan bij de relaxshop ‘Moeiteloos leven’ die ik vanaf dinsdag 22 oktober a.s. tot het eind van dit jaar om de week geef in het Wijkontmoetingscentrum De Tinne te Harderwijk. De aanvangstijd is 9.30. Meer informatie vind je op mijn website. Voel je welkom!