De Drie Principes beschrijven in wezen ‘alleen’ maar hoe de menselijke ervaring tot stand komt. Kort samengevat: je leeft (mind) en beleeft (consciousness) het denken (thought). Deze beschrijving roept bij veel mensen vragen op in de trend van: ‘Hoe pas ik die Drie Principes dan toe in het dagelijks leven’? Wat moet ik doen of niet doen? Hoe kan ik altijd er naar handelen? Wat als iemand anders het nog niet ziet? Oftewel kort samengevat een mooi theoretisch verhaal maar zoals 1 van de slagersdochters het vaak samenvat: ‘Hoe schil ik er de aardappels mee’?

Opeens kwam het in mij op om die aardappels als metafoor te gebruiken op de vraag ‘hoe’. Die schil ik namelijk al een heel poosje niet meer. Waar het eerst voor mij heel normaal was om mijn aardappels te schillen voor ik ze kookte, doe ik dat nu gewoon niet meer. Dat is een keer in mij opgekomen om te doen, of juist niet meer te doen, en nu schil ik ze nooit meer. Net zo lekker, zo niet lekkerder, en veel makkelijker. En zo is het ook met de Drie Principes. Je hoeft ze niet toe te passen want ze zijn er altijd al. Er is niets te doen. Er hoeft niks gefixt te worden. De Drie Principes beschrijven, geven geen instructies en vragen niet om analyses. Er is alleen iets te zien.

Wat je er dan aan hebt? Dat is van te voren niet te voorspellen maar 1 ding is zeker: er gaat iets veranderen. Ik beschreef het al eens eerder in een blog dat het maar zo kan zijn dat je ‘last’ krijgt van zogenaamde bijwerkingen (https://www.loescoacht3p.nl/bijwerkingen). Kortweg samengevat: het leven wordt makkelijker.

Oh en het allerbelangrijkste wat je steeds meer en meer mag gaan zien is dat jij helemaal oké bent en alle wijsheid al in je hebt! Dat scheelt een heleboel ge-doe waardoor je sowieso tijd overhoudt.