Volgens een bericht in de media zijn we allemaal op zoek naar de gouden formule om gezond oud te worden. Uit onderzoek is gebleken dat iedereen daar zo zijn eigen ideeën over heeft hoe dit te bereiken. Zoals een 102-jarige dame die iedere avond een zakje chips eet maar dan wel naturel chips, geen paprika. Ze is nog steeds fit en niet van plan om er mee te stoppen. Zo zijn er ook genoeg andere voorbeelden te vinden van ‘gouden formules’: elke avond een borrel nemen, elke dag een glas rode wijn, 3x per week sporten, elke dag minstens een uur wandelen etc. Waarschijnlijk heb jij zelf ook wel wat ideeën hierover.

Wie het weet mag het zeggen. Zoveel mensen, zoveel verschillende ideeën. Wat is waarheid en wat is onzin? Ontelbaar veel onderzoek is er gedaan en evenzovele boeken zijn er volgeschreven met ‘eigen-wijsheden’. Om als voorbeeld maar eens de wijsheden op het gebied van het eten van eieren te nemen: Het voedingscentrum zegt dat je maximaal 3 eidooiers per week mag eten. Een ander biologisch dynamische voedingsexpert beweert dat het eigenlijk helemaal niets uitmaakt en zegt dat je zoveel eieren mag eten als je maar wilt. En zo zijn er vast nog talrijke meningen te vinden die verwijzen naar een waarheid die daar ergens tussen in ligt. En wat neem jij dan voor waar aan?

Er zijn ontelbaar veel concepten en ideeën over voeding te vinden. Een ieder van ons is (op)gevoed met de ideeën van zijn/haar (op)voeders rondom eten. In alle onschuld! Die zijn we in de loop van ons leven voor waar aan gaan nemen. Ook weer in alle onschuld!! Maar ook de ideeën omtrent voeding en onze gezondheid bestaan uit denken. Wat nu als we hier ook steeds meer en meer gaan doorzien dat er geen één waarheid is die voor iedereen altijd en in alle omstandigheden geldt en blijft gelden.

Dat is namelijk precies het hele eiereneten. En niet alleen op het gebied van eten 😉

ps: Aflevering 20 van de serie ‘WaardeNloze gesprekken’ is gewijd aan dit onderwerp. Deze is te beluisteren via Spotify of https://anchor.fm/3p-community-nederland/episodes/Aflevering-20–Denken-aan-eten-ekrtqk