Facebook laat mij regelmatig herinneringen zien van gebeurtenissen die een aantal jaren geleden blijkbaar bijzonder genoeg waren om te posten. Meestal besteed ik daar niet zoveel aandacht aan maar recentelijk kwam er één voorbij die te leuk was om voorbij te laten gaan. Ik liet het aan mijn kinderen zien die op hun beurt ook weer even genoten van de leuke en ook dierbare herinnering. Leuk dus.

Vanmorgen was ik in een gezelschap waar ook een herinnering werd opgehaald. Blijkbaar was er in het verleden ooit een vaartocht georganiseerd waarbij er van alles mis was gegaan. Dat wat toen mis was gegaan was nu een reden om nooit meer een bootje te huren voor één van de aanwezigen. Zijn partner vond dit jammer want in haar ogen hoefde die ene ervaring met varen niet te betekenen dat het een volgende keer weer mis zou gaan. Nou hij peinsde er niet over om dat nog een keer te gaan uit proberen. Niet leuk dus.

Twee voorbeelden van herinneringen waarbij gevoelens beleefd worden. Een mooi voorbeeld van de Drie Principes in actie: Er is leven en dat leven ervaart het denken. Of de ervaring nu daadwerkelijk gebeurd, of een herinnering is aan iets wat al is gebeurd, het ervaren gebeurt nu. Ga nu voor jezelf eens even na: Hoe voel je je nu? Wat denk je nu? En komt dat gevoel/die gedachte voort uit iets wat er Nu ook daadwerkelijk gebeurd/is? Grote kans dat hoe je je voelt of wat je net dacht niks te maken heeft met dat wat er Nu daadwerkelijk gebeurd/is.

De Drie Principes herinneren je er alleen maar aan dat je de menselijke ervaring ieder moment weer ervaart. Inzicht in dit ‘systeem’ laat zien hoe we ons in alle onschuld laten afleiden van dat wat er daadwerkelijk IS.

We maken elke seconde een nieuwe herinnering. Elke gebeurtenis is van zichzelf neutraal en wat ervaart is onveranderlijk.