Niks veranderlijker als het weer en een mens! Een veel gebruikte uitspraak. Voor wat betreft het weer had ik hierover recentelijk een gesprekje met iemand en misschien herken je er wel iets in. Ik kijk zelf regelmatig op een bepaalde weersite als ik een buitenactiviteit ga doen om in te schatten hoe ik me moet kleden, of de activiteit wel of niet kan plaatsvinden, om in te schatten wat een handig moment is om naar buiten te gaan of er een paraplu mee moet etc. De andere persoon had recentelijk een werkstuk gemaakt over o.a. de weersite die ik gebruik en was tot de conclusie gekomen dat die weersite zeer onbetrouwbaar was. Ik vroeg hem hoe de weersites die hij als betrouwbaar beschouwde hun informatie verzamelden en wat dan het verschil qua betrouwbaarheid maakte.

Om een lang verhaal kort te maken. Alle weersites maken gebruik van modellen waarmee ze hun voorspelling doen en 9 van de 10 keer, of 99 van de 100 keer, gedraagt het weer zich anders dan voorspelt. De dag na het gesprek liet het weer zien hoe ze op diverse momenten van de dag gewoon ‘regent’, ‘zonneschijnt’ en ‘waait’. De weersites zaten er hoe dan ook volledig naast qua voorspelling.

De mens ‘werkt’ op dezelfde manier. Als mens kunnen we voorspellingen doen over een denkbeeldige toekomst. Er zijn heel veel verschillende deskundigen die voorspellingen doen. De betrouwbaarheid hiervan wordt door ieder mens anders ervaren. Daarover kunnen de deskundigen vervolgens ook weer een voorspelling doen. De betrouwbaarheid daarvan wordt vervolgens ook weer door ieder mens anders ervaren. Enzovoort. Je kunt jezelf helemaal laten analyseren. Hoe je daadwerkelijk ieder moment tevoorschijn komt, is echter niet te voorspellen. Zolang je in de menselijke ervaring meespeelt, is er leven, denken en ervaren. Ieder moment is er de mogelijkheid om frisse gedachten en nieuwe ervaringen op te doen en te laten zien. Oftewel als mens heb je de mogelijkheid veranderlijk te zijn. Sterker nog: het is je geboorterecht.

Ieder moment is nieuw. Ieder moment is er de mogelijkheid een andere gedachte waar te nemen. Ieder moment is er de mogelijkheid om deze voor waar aan te nemen of slechts waar te nemen. In het geval je de gedachte voor waar aanneemt, stap je in het verhaal. Geef je brandstof aan de gedachtentrein die zich gaat vormen met allerlei andere voor waarheid aangenomen gedachten en bijbehorende gevoelens en ervaringen. In het geval je de gedachte slechts waarneemt, ontstaat er ruimte voor frisse nieuwe gedachten met bijbehorende gevoelens en ervaringen. Het één is niet beter dan het ander. Beiden zijn ervaringen.

Het kunnen en durven zien van de frisheid van ieder nieuw moment is een mooie bijwerking van inzicht. Ook behoefte aan verfrissing? Klaar met het vastzetten van jezelf en anderen? Kom eens langs voor een verfrissend gesprekje en wie weet welke veranderingen er dan voor jou zichtbaar worden die nu nog onzichtbaar lijken 😉