Wat is DE bedoeling? Die vraag kwam langs in een gesprek met als thema ‘Alles is de bedoeling’. Degene die de vraag stelde vroeg zich vooral af HOE ze kan weten WAT de bedoeling is. Een vraag die jij wellicht ook wel eens aan jezelf gesteld hebt?

Natuurlijk weet ik het antwoord ook niet. Sorry als ik nu mensen teleurstel maar ik kan het sowieso voor een ander niet weten. Het leek me wel leuk om er even een soort van hardop over te mijmeren. Stel nu dat je er vanuit kunt gaan dat ALLES de bedoeling IS. Dan is het in dit voorbeeld blijkbaar ook de bedoeling dat deze vraag in dat gesprek gesteld werd door de vragenstelster tijdens deze bijeenkomst, met alle aanwezigen, op precies dit moment in haar leven. Dat ze blijkbaar nu niet weet hoe ze kan weten wat de bedoeling is. Dat ik er nu een blog over schrijf. Dat jij dit nu leest of juist er voor kiest dit niet te lezen. Dat jij dit nu leest en het wel weet.

En wat betekent nu eigenlijk het woord ‘bedoeling’. Volgens de encyclopedie heeft het woord ‘bedoeling’ maar liefst 22 betekenissen zoals bijvoorbeeld betekenis, doel, functie, zin, inzicht, intentie, mening, geest, strekking, opzet. Dus als we nu in de zin ‘alles is de bedoeling’ een synoniem plaatsen, dan krijg je bijvoorbeeld: alles is het inzicht, alles is de intentie, alles is de zin, alles is een mening etc. Schijnbaar hetzelfde qua betekenis maar toch anders. Om nog maar te zwijgen over de persoonlijke betekenis die ieder individueel mens weer aan deze woorden geeft.

En wanneer ga je je zelf afvragen of iets de bedoeling is of beter gezegd was? Doe je dat als je twijfelt of je in de toekomst wel of niet iets moet gaan doen? of achteraf als je een verklaring zoekt voor iets wat al is gebeurd? Als je een ‘Nee’ ‘voelt’ en een Ja doet, of vice versa natuurlijk.

Wat als je steeds meer kunt gaan zien dat er iedere keer weer DIT moment is, alleen maar dit, en dit, etc. En wat als het eigenlijk helemaal niets uitmaakt of iets nu wel of niet de bedoeling is, of je ja of nee zegt. Voor het ‘ego’ is het fijn om te weten maar voor het leven doet het er niet toe. Er is alleen maar dit moment in de vorm waarin het zich voordoet.

Telkens weer een nieuw moment wat er al is en waarin ALLES IS. Met of zonder bedoeling. Wat een eenvoud en een ruimte.

ps: de mok op de foto heb ik gekregen van een lieve vriendin en de tekst is voor mij een mooie verwijzing naar DE bedoeling šŸ˜‰