De Drie Principes beschrijven hoe de menselijke ervaring werkt. Ze laten je steeds meer inzien hoe jouw leven gecreëerd wordt van binnen naar buiten. De nieuwe inzichten die je daarmee krijgt, zorgen er als het ware voor dat er iets wordt ‘geraakt’. Metaforisch zou je het kunnen zien zoals op de foto het water op verschillende plekken is geraakt door het steentje, zo wordt er bij jou van binnen ook iets ‘geraakt’. En alhoewel het steentje niet meer zichtbaar is, is het effect dat de rimpelingen in het water zich steeds verder uitbreiden. Zichtbaar in de breedte maar ook onzichtbaar in de diepte.

Naarmate je meer inzicht krijgt, word het leven in zijn algemeenheid makkelijker en lichter. Spontaan en soms op magische wijze veranderd er zomaar van alles. Niet alleen in jouw leven maar ook bij mensen in jouw omgeving. Nooit als doel op zich, want er is niets te doen, maar wel als een soort van bijwerking. Het kan zijn dat het even duurt voordat je je hiervan bewust bent. Dat je pas opmerkt dat er iets bij jezelf is veranderd als je een ander hoort vertellen over bepaalde problematiek waar jezelf mee worstelde.

Hieronder heb ik in het kort de bijwerkingen opgesomd, die je mogelijk zou kunnen gaan ervaren.

 1. Lage gemoedstoestanden worden minder vaak ervaren en als ze ervaren worden, blijf je er minder lang in ‘hangen’.
 2. Gedachten/overtuigingen die eerst heel vast leken te zijn, blijken dat ineens niet meer te zijn en kunnen in het moment zo veranderen.
 3. Bepaalde problematiek, die in de reguliere gezondheidszorg de labels krijgen van o.a. ‘zwaar’ en ‘levenslang’, blijkt op te lossen en dus niet meer te bestaan.
 4. Stress wordt onmiddellijk herkend voor wat het is en je begrijpt hoe het ontstaat waardoor het niet of nauwelijks meer ervaren wordt (zie 1)
 5. Welke dag van de week het is, is niet meer zo relevant. Er is dit moment.
 6. Het kan zomaar zijn dat je veel minder tijd aan huishoudelijke taken besteedt.
 7. Alles wat je nog aan huishoudelijke taken doet, doe je met plezier en aandacht.
 8. Het zou maar zo kunnen dat er op magische wijze klussen verdwijnen die je eerst heel serieus nam (voorbeeld: strijken vind je niet meer nodig).
 9. Je slaapt makkelijker in en slaapt dieper en meer ontspannen.
 10. De hoeveelheid benodigde slaap verandert. Je gaat slapen als je de behoefte voelt en hoe vroeg/laat dat is, is niet meer zo relevant. 
 11. Slaap je een keer slecht, wat natuurlijk nog wel eens voorkomt, dan is dat wat er is. Oftewel je gaat er niet over nadenken en neemt het zoals het komt.
 12. De noodzaak om op vakantie te gaan verandert. In het moment beslis je wat je wilt gaan doen. 
 13. Besluit je wel op vakantie te gaan, dan is er niet of nauwelijks sprake van vakantiestress.
 14. Je vraagt jezelf steeds minder af of je wel ergens van kunt leven.
 15. Je voedt je lichaam met dat wat het nodig heeft en wat logisch is voor jou, zonder daar al te veel over na te denken of er een filosofie van te maken.
 16. Koken is geen issue meer: Je probeert zomaar ineens nieuwe gerechten uit, en ze zijn meestal ook nog een succes.
 17. De angst voor wespen, spinnen en andere vliegende beestjes verdwijnt.
 18. Je ‘dromen’ komen zomaar ineens tot leven.
 19. Je manier van communiceren verandert waardoor er meer openheid, begrip en dus verbinding is naar ‘de ander’.
 20. Je ervaart zelf meer vrijheid/ruimte en daardoor geef je ‘de anderen’ om je heen ook meer vrijheid/ruimte.
 21. Je denkt niet meer in hokjes, niet voor jezelf en ook niet voor de ander. Pas op; deze bijwerking kan er zomaar voor zorgen dat je jezelf of de ander dingen ziet doen die je nooit voor mogelijk hebt gehouden.
 22. Bepaalde eigenschappen (bijv. ik ben perfectionistisch of ongeduldig), ook die je jezelf je hele leven al hebt toegedicht, verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 23. Je hebt steeds minder moeite met het maken van keuzes.
 24. Er is geen behoefte meer aan het lezen van boeken ter verbetering van jezelf.
 25. Tv kijken doe je met een hele andere kijk op de zaken die je daar voorbij ziet komen. Het Nieuws boeit je opeens echt niet meer en qua tijdsbesteding wordt er minder tv gekeken.

Het kan zijn dat je ‘last’ krijgt van andere bijwerkingen. Zou je deze dan willen melden bij mij, zodat ik de lijst up to date kan houden voor andere ‘gebruikers’? Vast bedankt!