Van de week woonde ik een webinar bij waarin één van de deelnemers haar worsteling met haar kind deelde en daarover een vraag stelde. Ik herkende er mijn verhaal in van ca. 10 jaar terug. Het worstelen met bepaald gedrag, het theoretisch op een gegeven moment wel weten hoe het anders zou moeten kunnen, het telkens weer falen in de waan van de dag. Waarna je vervolgens jezelf weer van alles gaat verwijten en je je schuldig voelt over wat er iedere keer weer misgaat. Het blijven zoeken naar oplossingen, methodes, trucjes, stappenplannen om het anders te kunnen gaan doen want het MOET echt anders!!

En tja achteraf kijk je een koe in zijn kont. Nu ik in dit moment het verhaal van de ander hoor kan ik heel helder zien wat ik toen blijkbaar niet zag of anders gezegd wat ik toen nog geloofde. Want had ik het toen kunnen zien dan had ik het toen gezien of om het maar eens op zijn Cruijfs te zeggen: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’. Als je gaat analyseren hoe dat tot stand is gekomen, heb je een prachtig verhaal te pakken. Waar ik moeiteloos een blog mee kan vullen en wellicht uiteindelijk wel een boek. Maar het gaat niet om het verhaal. Het gaat om wat er NU is en het doorzien van waar dat uit bestaat. En dat wat er nu is heeft geen verhaal nodig. Er is zelfs geen verhaal in dit moment. Alleen leven in uitvoering.

Dus worstel je ergens mee? Maakt helemaal niet uit waarmee. We gaan geen koe in de kont kijken, geen oude koeien uit de sloot halen en ook zeker geen koe bij de horens vatten. We gaan geen methodes, stappenplannen en trucjes leren. Wat we dan wel gaan doen? Wellicht gaan we het wel over de koetjes en de kalfjes hebben maar dan vanuit een heel ander perspectief. Het gaat namelijk vooral en alleen om inzicht. Inzicht in hoe jij, ik en ieder ander mens, de menselijke ervaring in elkaar ‘knutselt’ ieder moment weer. En dan ontstaat er ruimte en kan er fundamenteel iets veranderen. En ga je als van nature bijwerkingen van inzicht ervaren en ontdek je dat het leven moeiteloos KAN en ook MAG zijn.