Online Bijeenkomst

voor naasten

‘Inzicht verlicht’ 

 

Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor naasten (ouders, broers/zussen, familie, vrienden etc.) van mensen die worstelen met een eetstoornis in welke vorm dan ook. Je wilt je naaste graag helpen en ondersteunen maar weet niet zo goed wat helpend en ondersteunend is. Wellicht ken je de metafoor van het zuurstofmasker in het vliegtuig. Zodra de druk in de cabine wegvalt moet je eerst zorgen dat je je eigen zuurstofmasker opzet om vervolgens een ander te kunnen helpen. Daar zit een mooie aanwijzing in. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om eerst goed voor jezelf te zorgen en je eigen inzichten te krijgen. Pas daarna kun je eventueel een ander helpen.

Zelf ben ik een dubbele ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen. Ik heb zelf een groot aantal jaren geworsteld met een eetstoornis en later in mijn leven heb ik één van mijn kinderen begeleid die worstelde met een eetstoornis. Tijdens die laatste periode heb ik frisse en heldere inzichten gekregen door vanuit het paradigma van de Drie Principes (Sydney Banks) te gaan kijken naar de gebeurtenissen. Dat heeft uiteindelijk voor mij geleid tot verlichting op allerlei vlakken in het leven zo ook op het gebied van de eetstoornisproblematiek.

In deze bijeenkomsten, die online zullen plaatsvinden, gaan we op luchthartige wijze kijken naar de eetstoornisproblematiek en naar de diverse thema’s die daaromtrent een rol spelen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor frisse nieuwe inzichten die voor ieder heel uniek zullen zijn. Zodra je iets inziet of doorziet voor jezelf is dat heel behulpzaam voor anderen om je heen. 

Thema’s die aan de orde kunnen komen tijdens de bijeenkomsten voor naasten (ouders, broers/zussen, familie, vrienden etc.) zijn:

 • Wat is een eetstoornis;
 • Hoe komt de menselijke ervaring tot stand. Aan de hand van de Drie Principes Levensenergie , Bewustzijn en Denken gaan we o.a. ontdekken hoe het systeem van denken en voelen nu eigenlijk werkt?
 • Wat is de rol van ons bewustzijn? Wie neemt wat waar?
 • Hoe zit het met de wijsheid waarmee ieder mens geboren wordt en hoe krijg je hier weer contact mee?
 • Wat is je rol als naaste en welke rol spelen angst en controle hierin? Wat heb jij nodig om liefdevol aanwezig te kunnen zijn;
 • Hoe om te gaan met iemand die eetgestoord gedrag vertoond; wat hebben ze nodig en wat is behulpzaam?
 • Hoe om te gaan met schuldgevoelens en gevoelens van onmacht?
 • Wat is de connectie tussen lichaam en geest?
 • Hoe kun je het beste luisteren.

Uiteraard is er daarnaast ruimte om je eigen vragen te stellen en thema’s in te brengen waar jij zoal tegenaan loopt in de dagelijkse praktijk.

Data

 • Maandag 13 mei
 • Maandag 27 mei 
 • Maandag 10 juni

De bijeenkomsten zijn geïnitieerd in samenwerking met Carmen Netten, eigenaar van het Be-leef centrum voor eetstoornissen in Portugal. Zowel Carmen als ik beseffen en weten heel goed wat de waarde kan zijn van dit soort bijeenkomsten en hebben de handen ineengeslagen om deze bijeenkomsten te kunnen gaan aanbieden. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Online via Zoom

Jij bent dus van harte welkom om deel te nemen aan deze avonden. Het enige wat je hoeft te doen is op deze link te klikken via een Chrome browser of je Zoom-app: 

https://us02web.zoom.us/j/7120364297?omn=83204096797

De zoomroom is vanaf 19.15 uur geopend zodat je even iets eerder binnen kunt komen om kennis te maken. Vanaf 19.30 start de bijeenkomst officieel.