Soms, nu dus ;-), is er een woord die ik vaak voorbij zie en hoor komen, waarbij ik de behoefte voel om te onderzoeken wat dat woord nu eigenlijk van oorsprong betekent. Zo dook ik vandaag eens even in het woord ‘Dankbaar’. Dus ik ging op zoek en vond: ‘Blij omdat iemand iets goed voor je gedaan heeft’ en ‘Iets wat je een goed/tevreden gevoel geeft’ als betekenis.
Je zou hier zo maar uit kunnen concluderen dat er dus blijkbaar ‘iets’ nodig is om je dankbaar te laten voelen. Maar is dat daadwerkelijk zo? Jarenlang ben ik op zoek geweest naar de ‘sleutel’ om dankbaarheid te kunnen voelen. Ik hield een poosje een dankbaarheidsdagboek bij, mediteerde regelmatig, deed mijn NLP ‘model’ opdracht rondom dankbaarheid enz. Mijn hoofd wilde heel graag begrijpen en controleren maar mijn hart kon er niet zo veel mee. Tijdelijk werkte het ook wel maar nooit voor lang. En daarnaast was het ook nog eens een soort van hard werken.
Recentelijk hoorde ik mezelf tijdens een online bijeenkomst benoemen dat ik dankbaar ben dat ik dankbaarheid nu ECHT kan voelen. Op het moment dat ik het zei, voelde ik dat het NU klopte. Toevallig kwam mij vlak na dit moment een Engels artikel over dankbaarheid onder ogen. Hierin beschrijft de auteur het volgende:
‘Is dankbaarheid echt een oefening? Of is er iets anders gaande? Stel je voor dat je voor een modderige vijver staat en je wilt heel graag dat die helder wordt. Je pakt een grote stok en probeert het water helderder te maken door in het water te roeren. Eerst zul je wellicht een kleine positieve verandering in het water bemerken, maar al gauw wordt duidelijk dat het helemaal niet helderder wordt. Sterker nog, zolang je blijft roeren wordt het er alleen maar troebeler van. Je zou nu kunnen bedenken dat je een grotere stok nodig hebt of wellicht harder moet roeren? Zou dat de helderheid bevorderen? Nu je dit zo leest, snap je hoogstwaarschijnlijk het grote misverstand. Het water zal niet helderder worden van het roeren omdat er simpelweg iets fundamenteels over het hoofd wordt gezien. Namelijk: de natuurlijke helderheid van water. Zoeken naar de juiste roertechniek gaat je niet helpen om helderheid te creëren omdat helderheid iets is wat helemaal niet gecreëerd kan worden. Het water is helder en zal dat altijd zijn.’
En zo is het met de ware aard van de ‘geest’. Vrede, liefde, dankbaarheid, geluk en welzijn zijn de aangeboren kwaliteiten van de kalme ‘geest’. Je ware natuur net als het water altijd helder is.
Inzicht in de werking van de Drie Principes is behulpzaam bij het weer kunnen zien, en steeds dieper kunnen zien, van de helderheid. Ze verwijzen terug naar dat wat altijd al heeft bestaan en zal blijven bestaan. Er is geen voorschrift, geen trucje, geen stappenplan om iets te bereiken. Er is niks te doen, niks wat ‘moet’ en vandaar uit kun je gaan zien dat er tegelijkertijd van alles ‘mag’ en er nog steeds, of juist steeds meer, gevoeld en beleefd mag worden.
En in die liefdevolle ruimte is dankbaarheid onvermijdelijk.